Sivert Krudtå 5. oktober 2020
Del På

Er det ikke fint og flott når vi kan gå inn på nettbanken å betale våre regninger ? Sjekke skatten på Altinn ? Se politiskedebatter på Stortingetsnettside ? Se nyheter på Nrk og tv2 sin nettside ? Eller sjekke våre resepter på helsenorge sin nettside eller bestille time hos legen på nettet ? Fantastisk ikke sant ? – Er det noen som har tenkt på at denne medaljen har faktisk en stor bakside og er med på å skvise våre foreldre og besteforeldre ut av samfunnet og nekte dem å delta i demokratiet ??

Foto: Sivert Krudtå – Eidsvollbygningen 2014 ©

Det har seg slik, selv om vi som er unge eller i 40-60 årene henger enda med i den teknologiske utviklingen og vi bruker internett med den største selvfølgelighet. Vi både bruker nettet til å lese nyheter og får utført tjenester hos det offentlige via nettet, funker som bare det. Vi ser også på debattene på Stortinget via nettet, null problem. Når også Nrk og tv2 opplyser i sine nyhetssendinger » les mer om nyheten på f.eks nrk. no eller tv2 no » så gjør vi det også, også via mobilen.

Enn med våre eldre i fra 75 år og oppover ? Er dem på internett ? Er dem på fb ? Bruker dem på 75 og oppover tjenestene hos det offentlige via nettet ? Hvor mange på 75 og oppover bruker nettbank ? Denne gruppen mennesker overser vi totalt. Det er noen få på 75 og oppover som er på nettet, men den prosenten er så liten at det legitimerer ikke at vi skviser dem ut av samfunnet helt og ikke lar dem få se politiskedebatter på tv, bare Nrk alene har 3 kanaler dem kan sende politiskedebatter på, men dem velger å la være – dem streamer på nett. Denne utviklingen er meget uheldig, enn hvis f.eks en eldre dame eller mann på 80+ trenger å få vite medisiner som vedkommende har inne og er aktive ? Enn hvis vedkommende på 80+ vil ha ut ligningsattesten sin ? Enn hvis vedkommende på 80+ vil sjekke saldo på konto ? Enn hvis det er flere personer som ikke får betalt sine regninger pga bankene og det offentlige kùn tar høyde for at vedkommende har nettbank og bruker internett aktivt ? Enn hvis sørste parten av de over 80 år som bor hjemme og klarer seg fint, men bruker ikke internett og vil ikke bruke internett ? Skal vi tvinge dem ?

Slik vi utvikler dagens samfunn og hvordan vi kun legger til rette for at folk og tar det som en selvfølge at alle i Norge bruker internett daglig, så vil det ikke gå mange år før vi har skviset ut samtlige på over 70 år. Ikke får dem utført offentlige tjenester, ikke får dem bestilt legetime, ikke vil dem få sjekket skatten sin og ikke vil dem kunne følge debattene på stortinget og delta i demokratiet som resten av befolkningen, dette er noe som mange i dag allerede sliter med, hvis dem ikke er meget heldig å ha et barn eller barnebarn som bidrar aktivt i hverdagen for å hjelpe til med.

Det er kanskje på tide vi stopper opp litt i denne utviklingen, og sørger først at vi får med oss alle sammen på over 70+ med på den videre utviklingen før vi går videre. Det er også mange som sliter med noe så enkelt å få lest avisen og på den måten følge med i sitt lokalmiljø, av den enkle grunn – avisene er for det meste digitale, og som sagt – mange av de eldre bruker ikke internett.

Det er kanskje på tide vi tar de eldre med på den videre utviklingen, ikke etterlater dem til seg selv og bare tar det som en selvfølge at dem er på de samme plattformene som vi andre er….Tilslutt en påminnelse, denne gruppen mennesker i vårt samfunn blir det flere av, ikke færre.

Følg meg ------------------>>>

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*