Sivert Krudtå 2. mars 2020
Del På

Det å begynne med slektsforkning er veldig populært nå fortiden, det merker vi i Slekt og Data Nord, fordi vi får henvendelser om kurs og opplæring hele tiden – men da bør folk som vil begynne med slektsforskning bli fortalt sannheten og få korrekt informasjon, ikke blir lurt inn i et system på falske premisser, men dette bidrar altså både MyHeritage og mediene i Norge til i stor skala, igjennom falsk og uriktig markedsføring.

Det er flere ting jeg personlig reagerer på, men la oss starte med noe så enkelt som å spørre, hva er MyHeritage ?? Hva driver MyHeritage med ? – MyHeritage er utelukkende et kommersielt selskap som tjener utelukkende penger på sine brukere, dem som er registrert hos MyHeritage betaler for å bruke deres nettsted. De fleste som registrert hos MyHeritage betaler flere tusen kroner i året, for en tjeneste som i utgangspunktet er gratis på nett.

Printscreen fra Dagbladet

Som dere ser av bildet over så reklamerer MyHeritage på dagbladet sin nettside med at dem er Gratis slektsforskningsside – merk dere ordet gratis. Dette er direkte villedende og uriktig markedsføring, det er langt fra gratis. MyHeritage opperer med mange priser, men de aller fleste ender opp med å bli tvunget til å betale for det største abonnementet som er på 2509 kr pr. år, for en tjeneste som ikke tilbyr sine brukere annet enn de samme opplysningene som er GRATIS på arkivverket sine nettsider, pluss at folk kan laste ned Legacy gratis og bruke det det gratis på sine maskin for alltid, og legge inn ubegrenset med opplysninger og slektninger, og i tillegg har full kontroll på opplysningene sine selv, noe man ikke har på nettsteder som MyHeritage.

Tilbake til hva MyHeritage er, tenkt over hva MyHeritage er ? MyHeritage er ikke annet enn et kommersielt selskap som tilbyr og selger en slektsprogram på nett, MyHeritage er et slektsprogram, ikke annet. Det som gjør at folk kan finne slektninger på nettsiden deres, er utelukkende fordi folk bruker programmet. MyHeritage driver ikke slektsforskning, dem har ikke ansatte som sitter å driver slektsforskning, er brukerne sine opplysninger som brukes for at brukerne skal få treff. Så det at MyHeritage og mediene lar dem gjøre dette, i beste fall driver villeder folk til å tro at » bare dere registrer dere hos oss, så finner dere deres slektninger «, det er i bestefall villende markedsføring – men det er bevisst løgnaktig markedsføring fra MyHeritage sin side, noe mediene i Norge er med på å opprettholde og bidrar til ved å tillatte dette.

Folk må gjerne bruke MyHeritage, men samtidig må man være oppmerksom på hva MyHeritage er og ikke er. Myheritage er kun et nettbasert slektsprogram og et firma som lever av å selge abonnment på dette programmet + at MyHeritage lever av å selge DNA-prøver, hvor dem også gir inntrykk av at bare man tar en DNA-test, så finner man sine slektninger på deres nettside med et museklikk, beklager igjen. Det er ikke riktig det heller. Man må gjøre vanlig tradisjonell slektforskning i tillegg, og bla i både kirkebøker og folketellinger så det suser etter, selv om man har tatt en DNA-test.

Under kan dere se printscreen av prislisten til MyHeritage, hva det koster å ta DNA-test hos MyHeritage er ikke med på denne prislisten, den kostnaden kommer i tillegg. Merk dere at dem tar betalt for tilgang til historiske dokumenter, men dette er dokumenter som man finner gratis på norske nettsider, som f.eks skjøter til eiendom, skifte, emigranter, osv osv. MyHeritage snapper opp slike dokumenter fra norske nettsider, og selger dette som historiske dokumenter, noe som MyHeritage i 2018 stjal hele gravminne databasen til Slekt og Data og la den ut som om det var deres, noe det ikke var – det er flere hundre medlemmer av Slekt og Data som går rundt å tar bilder på kirkegårdene, så blir det lagt ut i gravminnedatabasen som er søkbar på nett.

Printscreen fra MyHeritage
Følg meg ------------------>>>

4 thoughts on “MyHeritage & Media lurer folk

 1. Det var bra at noen tok opp dette. Har selv vært medlem på denne siden til My Heritage i 15-20 år. Jeg la mitt tre ut på nett via en Amerikansk slektside (husker ikke navn) den igjen ble kjøpt opp av selskap nr. 2, som igjen ble oppkjøpt av My Heritage. Jeg har en stor base og hvert år når det nærmer seg fornyelse av abonnement så ringer de til meg for å gi meg et tilbud. Denne gangen dro jeg på det fordi jeg hadde bestemt meg for å slette min side hos dem. Jeg bruker i stedet programmet Brothers Keeper som jeg kjøpte for 30 år siden og har på min egen maskin. Da har jeg full kontroll selv. Har ved siden av begynt å bygge nytt tre på WikiTree, en side som kommer under Wikipedia konsernet og som de sier aldri skal kost noe. Den skal være gratis for brukerne da Wikipedia er sider som går på frivillig donasjoner.

  1. Hei Hanne! Du tenker ikke på Geni ? MyHeritage eier Geni også, dem har vel 3-4 underselskaper som driver på samme måten.

  2. Svindel påstand er ganske drøy. De har en temmelig aggressiv markedsføring og det har aldri vært forbudt å tjene penger på salg. Å bruke så my til markedsføring er unorskt, men flere gjør lignende i andre bransjer. Se bare på Red bull, Coca Cola, Pepsi

   Mange selskaperlever av å selge sine produkter. Legacy er gratis for en begrenset versjon, men betalt prgramvare for dem søm ønsker å bruke alle fassetter. (Forøvrig eier MyHeritage Legacy).

   Bill gates eier Microsoft svindler han folk fordi han selge Office produkene sine? Man kan jo skrive brev i Notepad, og regne ut regnskap uten excel.

   Du har også misforstått avtalen MyHeritage, Ancestry og Famlysearch har med arkivverket. Det er ikke slik at de stjeler nettsider fra arkivverket det ligger en avale i bunnen hvor de 3 store for tilgang til data mot at de transkriberer kilder og gir disse tilbake til Arkiverket (Ja Gravminnedatabasen ble ulovlig kopiert, og den saken er ute av verden nå)

   Ang DNA-tester; Ancestry verdens største «slektsselskap» startet ballet med DNA testing i slektssammenheng og man får etter min mening mindre nytte av DNA’et sitt uten et abbonoment. De maser like mye om betaling.

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*