Sivert Krudtå 31. mars 2020
Del På

Vet det kan være ei utfordring å være kreativ hver dag når man skal lage middag, og det er ikke alle dager man er like gira på å lage middag heller. I tillegg til at man i disse Koronatider ikke bør hamstre mat, men handle som man alltid har gjort. Men…..det er fult mulig å lage middagretter som man lager i så stor mengde at man kan fryse ned i posjoner, legger ut to bilder som er eksempler på dette.

Foto: Fiske – og Krabbegryte – Sivert Krudtå

Foto: Ertesuppe med kjøtt – Sivert Krudtå

Dette er to eksempler på mat man kan lage så mye av at man kan fryse ned i posjoner, og som man kan ta frem de dagene man kanskje har sykdom i familien eller ikke orker å lage middag – men gjøre det litt mer lettvint.

Dette kan man gjøre med utrolig mange retter, ikke minst alle typer gryteretter og f.eks pizza som har blitt igjen etter en pizzakveld. Det er ikke bare lettvint å ta frem igjen fra fryseren, men maten er like god som den dagen den ble laget og er like næringsrik og er hjemmelaget. Pluss at man slipper å kaste mat, noe vi gjør altfor ofte her i Norge.

Det å kaste mat irriterte jeg meg over lenge, gjorde det jeg også – som resten av Norge og verden. Men….det var inntil for ca 2 år siden, da bare kokte irritasjonen over hos meg. Jeg valgte å dra på Clas Ohlson og så kjøpte jeg en vakuumpakkemaskin til en overkommelig pris, vil huske den kostet rundt 1000 -1500 kr – jeg ville teste den ut på bruk i hjemmet. Jeg har tidligere jobbet på Ullevål sykehus i Oslo – der blir enormt mye vakumert daglig.

Man får kjøpt ulike former for poser til en vakuumpakkemaskin, også ruller hvor man klipper selv til hvor stor posen skal være og man får ferdige poser – alt hva man ønsker.

En ting er å vakuumere maten før man fryser den – men man bør bruke innfrysingsknappen på fryseren om man har det, men det aller viktigste, ha jevn tempratur mellom minus 20 til minus 22 i fryseren, heng gjerne en tempraturmåler i fryseren, det kan være lurt.

Legger ut 3 bilder på eksempler på mat som holder lenge i fryseren når den er vakumert:

Foto: Kveite – Sivert Krudtå

Foto: Torsk – Sivert Krudtå

Foto: Torskerogn – Sivert Krudtå

Jeg har selv testet ut etter en julemiddag å vakuumere ribbe med ribbefettet , og så fryse ned de to stykkene – det ene ribbestykket tok jeg frem etter 7 mnd og det andre etter nesten 1 år, vel 11 mnd. Begge ribbestykkene varmet jeg opp igjen i steikovnen og hadde vanlig tilbehør til. Svoren ble like sprø som på julaften og ribba smakte like utsøkt som på julaften. Men – uansett hvor godt maten holder seg i fryseren når den også er vakumert, så bør man uansett merke med navn på matvaren og dato for når man la den i fryseren, ingen mat har ubegrenset holderbarhet – men maten får mye lengre holdbarhet når den blir vakumert og holdes fryst på jevn tempratur.

Så selv i disse koronatider så trenger man ikke ty til ferdigmat, man kan lage maten selv og fryse ned i posjoner det som blir til overs, så har man ferdig middag de dagene man ikke er like gira på å lage mat og stå på kjøkkenet. Bon Apetit 🙂

Følg meg ------------------>>>

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*