Sivert Krudtå 16. april 2020
Del På

Idag torsdag 16.04.2020 så slippes Smitteappen som varsle dem som harw den innstallert på sin mobil når dem har vært i nærheten av en som er syk via en sms – for å begrense spredningen av et virus / pandemi, så kan det være en god løsning og praktisk løsning. Men, så var det det med personvernet, noe som har blitt kritisert i denne sammenheng også, men hva er forskjellen på denne appen og sporingen som f.eks Google, Apple, PST, E-tjenesten, facebook og Microsoft bedriver ??

Foto: Sivert Krudtå

For at denne smitteappen skal fungere så må dem som innstallerer den på sin mobil også ha skrudd på » stedstjenester » slik at det blir avlest hvor din du og din mobil befinner seg, ellers blir denne appen totalt ubrukelig og Folkehelseinstituttet får null og niks ut denne appen. Folk som har innstallert denne, vil heller ikke kunne få sms om når dem evt har vært i nærheten av en som er syk – fordi appen kan bare fortelle deg hvor du har vært når » stedstjenester » er aktivert, fordi den trenger tilgang til dine og mine GPS-koordinater.

Nå har det vært kritikk mot at denne appen må ha tilgang til å kunne lese av hvor du og jeg er, enkelte advokater og andre såkalt eksperter mener dette er for inngripende i personvernet. Jeg synes dette er litt søkt, hvis deres kritikk skulle tatt til følge og blitt fulgt opp i praksis, da burde ingen mobiler, ingen selskaper og ingen offentlige myndigheter ha mulighet til å kunne lese dette av idag, både lovmessig og i praksis. Men dette er ikke tilfelle. Både PST, facebook, microsoft, apple, google, NSA, CIA, og alle andre lands sikkerhetstjenester innen politiet gjør dette – hver dag og 365 dager i året. Det er bare ca 2 år siden at det ble avslørt at PST hadde satt opp falske basestasjoner i og rundt omkring i sentrum av Oslo, nettopp for å kunne lese av hvor folk beveget seg og hvem de var. Da bør jo disse kritikerne av denne smitteappen jobbe aktivt for at PST ikke får mulighet til å gjøre dette, men det hører vi fint lite om i det hele tatt, heller tvert imot fra politiskerne på stortinget og regjeringen, dem ønsker å heller gi PST enda flere verktøy som bl.a muligheten for å hacke pc`er osv.

En annen ting som gjør kritikken mot denne appen litt søkt, det er hvordan både facebook og google sporer folk på nettet. Hver gang en eller annen logger seg inn på facebook, så sjekker facebook hvor vedkommende befinner seg, da får tilgang til nøyaktig posisjon hvor vedkommende befinner seg, helt ned på adressen til vedkommende. Når vi mennesker går på nettsiden til Google, det som da skjer er at google sjekker også hvor du og jeg befinner oss, helt nøyaktig etter gps-koordinatene, og det samme som facebook, helt ned til din og min adresse.

Som overskriften sier, vi i Norge har to valg i forhold til denne appen. Enten innstallerer vi appen og bruker den som tiltenkt eller så skrur vi alt av » stedsgjennkjennelse / tilgang til posisjon » for samtlige apper på mobilen – fordi, er ingen hensikt å nekte denne smitteappen som er laget for å hjelpe oss mennesker i Norge slik at vi kan beskytte oss mot smitten, og samtidig la både apple, google, facebook, PST, NSA osv osv osv ha denne tilgangen. For det andre, når denne perioden er over med dette koronaviruset, da er det bare å slette appen. Men – på annen side er jeg også enig med kritikerne. Det burde overhode ikke vært mulig for noen firmaer eller sikkerhetstjenester i det offentlige som PST eller NSA til å overvåke folk på denne måten, dem har full tilgang og har full kontroll på hvor vi befinner oss, burde vært sperret for dette for lenge siden.

Så derfor, så kan det være lurt å skru av » tilgang til posisjon » / stedangivelse når man er hjemme og i tillegg gå igjennom hvilke apper har tilgang til hva og i tillegg innstallere VPN på mobilen, er mange gode i så måte som ikke utleverer dine data til noen. – Men som sagt, skal denne » Smitteappen » fungere og kunne hjelpe oss, så må vi gi den tilgang til vår posisjon til ei hver tid når man er ute, dessverre er det slik. Og, derfor har vi dessverre bare to valg i dette tilfellet.

Følg meg ------------------>>>

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*