Sivert Krudtå 15. september 2019
Del På

Er du en som meg som liker å holde på ute, spesielt om våren, sommeren og høsten ? Da er vi minst to, aller helst flere titalls tusen mennesker som liker det samme.

Foto: Sivert Krudtå

Iår så har jeg forlenget sesongen med noen uker, temmelig mange egentlig. Jeg hadde bestemt meg før våren kom at jeg måtte ha drivhus, spesielt når man bor i Norge, ellers blir litt kort sesong.

Jeg startet allerede i april med å så blomsterfrø med tanke på få frem egne sommerblomster som jeg gjorde i ifjor med meget godt resultat. Blomstene ble så hardføre at dem stod med roser helt til frosten og vinteren kom, det ser ut til å bli slik i år også.

Foto: Sivert Krudtå, store Marguriter

Jeg bor jo i Alta i Finnmark, klimaet er ikke akkurat som på Gran Canaria eller i Afrika, både våren og sommeren kommer litt senere her. I tillegg til senere sommer og vår, så har vi også som i resten av Norge noe som heter sne, men dog. Alt går, bare man gjør det på riktig måte. Forøvrig merker både jeg og andre at sesongen blir lengre og lengre for hvert år, altså forlenget mot jul og senhøsten.

I år så sådde jeg blomster frøene i april, egentlig passe med tanke på at når man planter dem ut eller man vil bruke noen på kirkegården, så kan man helst ikke gjøre det her før 17 mai, det blir litt vel tidlig. Jeg har laget meg egen liten regel. Når blomstene har fått knopper, da er det påtide å flytte ut og bli vant til klimaet som dem skal leve i, dette fungerer. Jeg merker på både Marguritene, tagetis, stemor og ikke minst på valmuene at dem er blitt veldig kraftige, store og dem blomstrer veldig mye lengre enn de blomstrene man kjøper ferdige hos et gartneri. Dem er nemlig ikke atklimatisert, dem tåler ikke dager med dårlig vær f.eks regn og kjølige dager på langt nær så godt som de man får frem selv.

Ikke kjøpte jeg sommerblomster ifjor og ikke i år.

Foto: Sivert Krudtå ( Valmue )
Foto: Sivert Krudtå ( Marguriter )
Foto: Sivert Krudtå ( Brennende Kjærlighet, staude )

En ting er blomster man får gleden av å se blomstre, men jeg har også begynnt i år med å dyrke egne tomater, agurk, paprika og chilli, neste år regner jeg med at jeg kun konsetrer meg om chilli, tomater og paprika. Agurk-plantene tar enormt med plass og blir ekstremt store, pluss at dem krever mye arbeid med dem.

Foto: Sivert Krudtå

Foto: Sivert Krudtå

Jeg vil nok til neste år også satse mer på krydder-planter, som utdannet kokk så er fersk og krydder som ikke er tilsatt noe, er ikke vanlig i Norge, derfor som kokk så er det høyt verdsatt. Jeg prøver meg nå i år på fremover i høst på å sylte chilli, også gjort med agurk. Herregud den smaken, man kan bli religiøs av mindre.

Foto: Sivert Krudtå – syltet chilli
Følg meg ------------------>>>

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*