Sivert Krudtå 31. oktober 2019
Del På

Når man har startet med slektsforskning, så vil man på et eller tidspunkt rimelig tidlig oppdage, hvordan skal jeg klare å holde oversikten ? Dette betyr at du mister oversikten, av den enkle grunn at det blir for mange familier, navn, datoer osv å holde styr på. Det er her slektsprogrammet kommer inn i bildet, det hjelper deg å holde styr på navn, hendelser, familier, datoer, årstall, osv osv. Så derfor, vær oppmerksom på, slektsprogram er og blir et stort must.

Foto: Printscreen av Legacy Sivert Krudtå

Jeg holder nybegynner kurs i slektsforskning når det etterspørres, i den sammenheng så tar jeg også opp det med slektsprogram, netopp for å gjøre kursdeltagerne oppmerksom på at dette blir nødvendig. Hvorfor trenger man slektsprogram ? La meg illustrere med noen tall for deg.

Du har følgende forfedre:

2 foreldre

4 besteforeldre

8 oldeforeldre

16 tippoldeforeldre

32 tipp tipp oldeforeldre

64 tipp tipp tipp oldeforeldre

Jeg stopper der, jeg kunne fortsatt i det uendelige – men jeg stopper her, fordi det holder med å si, allerede nå hvis du har alle disse i slektstreet ditt 126 personer og x-antall familier i slektstreet ditt og hvor det er hendelser, datoer, steder osv osv tilknyttet til hver enkelt person, regner med du allerede nå sliter med å holde styr, det er bare på denne lille illustrasjonen er det 63 familier. Dette skal du holde styr på angående årstall, datoer, steder, hendelser i livene deres, flytting, noen emigrerte osv osv osv.

Det jeg bruker si når det kommer til slektsprogram, bruk det programmet som du liker best og som du føler deg mest fortrolig med, pluss gjør det billigst mulig til å begynne med, fordi kostnadene med denne hobbyen kommer tidsnok.

Jeg skal ta for meg 4 programmer.

Legacy. Det er et av de mest brukte programmene. Man kan velge om man vil bruke gratisversjonen eller om man vil kjøpe programmet, da koster det litt i overkant av 300 kr, men det går helt fint å bruke gratisversjonen så lenge man vil, og det er ingen begrensninger på hvor mange personer man kan legge inn eller hvor man bilder man legger inn. Det som skiller gratisversjonen fra betalversjonen er noen funksjoner når man skal ta ut rapporter og lignende, men disse trenger man strengtatt ikke.

Et annet program som er veldig populært, det er Brothers keeper, populært kalt BK. Dette programmet er ikke gratis, det må kjøpes – men du kan laste ned programmet og prøve det en periode før du kjøper det for å se om du liker programmet og om du er konfortabel med å bruke BK.

Det finnes også et norsk slektsprogram som heter Embla, det programmet er heller ikke gratis. Man kjøper og bestiller det på nett, tar jeg ikke feil så får man tilsendt en cd plate i posten, en kopi av programmet. Dette programmet er det også mange som bruker, hvordan det står til med oppdateringer og slikt skal jeg ikke uttale meg om.

Det finnes også et svensk slektsprogram, det heter Disgen. Dette programmet er veldig vanlig i bruk i Sverige blant slektsforskere der, og programmet utvikles på dugnad av medlemmer av foreningen Dis i Sverige. For dem som har sett Brothers Keeper, så kan Disgen minne om Brothers Keeper i utseende, og programmet har mange gode funksjoner og har ikke for mye av ting man ikke vil ha brukt for.

En ting er at du skal holde oversikten ved bruk av slektsprogram, men en annen ting som er minst like viktig,- du bruker slektsprogrammet til å ta vare på dine opplysninger lokalt på din pc eller på en eksternharddisk som ikke andre har tilgang til. Det er mange som bruker My Heritage eller Geni, men husk, da gir du fra deg rettighetene til opplysningene som du legger ut, det er en del av brukervilkårene deres, ergo hvis dem finner ut at dem vil legge ned, så har du tapt alt. Man må gjerne bruke My Heritage eller Geni, men vær obs på dette. En annen ting med My Heritage og Geni, opplysningene som folk har lagt ut der, er ikke alltid verifiserte opp mot den viktigste kilden vi har, nemlig kirkebøkene. Da blir også opplysningene ikke alltid like korrekte, så husk, sjekk alltid opp mot kirkebøkene det Du finner på My Heritage og Geni, så slipper du bli lurt ved å bruke gale opplysninger.

Følg meg ------------------>>>

3 thoughts on “Slektsprogram

  1. Det er slutt med at du får en CD/DVD plate når du kjøper Embla. Du laster det ned fra hjemmesiden til Embla.

    1. Takk Johan for tilbakemelding, vet det skjer mye på programfronten hele tiden, er et evighetsprosjekt det med programutvikling. Kom gjerne med tips og råd om hva du vil jeg skal skrive om……

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*