Sivert Krudtå 9. november 2019
Del På

Det er bare å konstatere, Norge er og forblir et vinterland. Kaldt, mye sne og stormer, ikke minst. Mørkt :O sukk :O

Nå skal jeg ikke gjøre klimaet i Norge verre enn det er, er galt nok som det er, ihvertfall for oss som lider av raumatisme – da kan klimaet i Norge være en slitsom og plagsom avfære. Nå som vi står i det med en ny vinter, så er det slik at fra Bodø og nordover i dette forblåste kongeriket, så er det snart mørketid mange steder, den varer ca 2mnd. Her jeg bor i Alta er det offisielt mørketid fra 25 november til 17 januar, så det er i underkant av 2 mnd og med lite sne 😉

Foto: Sivert Krudtå

Det har seg slik at mange sliter med søvnen i denne perioden det er mørketid, masse mennesker går oppe om natta eller ligger i senga som en hjulvisp og får ikke sove, min mor har alltid hatt de problemene. Jeg er selv nå kommet gått opp i årene, og jeg merket for 3-4 år siden at jeg var lite opplagt og hadde lite energi frem mot jul, og jeg merket også at jeg sov dårlig. Jeg sov, men var likevel ikke opplagt og ikke utvilt.

Jeg begynnte å undersøke litt rundt dette med dårlig søvn og mørketid. Enden på min undersøkelse ble ikke sovemedisin eller innsovningsmedisin, men jeg endte med å sette meg inn i det med lys, dagslys. Dagslys er faktisk veldig viktig for oss mennesker, ikke minst for å fungere.

Jeg endte med å gå til anskaffelse av ei lampe, kall det gjerne for lysterapi – det er ihvertfall den betegnelsen det går under når du søker på internett om dette. Kjøpte bare ei helt billig lampe, ikke noe kostbare greier og ikke store greier, men jeg bruker den hver morgen i ca 30 minutter, mens jeg leser meg opp på nyhetene på internett og får i meg morrakaffen. Uansett om jeg innbiller meg at den funker eller om den funker er ikke viktig for meg, bare jeg opplever at den funker, så om det er placebo-effekten som slår til eller om det er andre ting er ikke viktig for meg, det som er viktig at jeg føler meg opplagt, utvilt og sovner godt når jeg tusler til sengs om kvelden.

Foto: Sivert Krudtå

Ser det selges slike lamper flere steder nå,- så tilhører du dem som sliter med nattesøvnen, da er det kanskje verdt å prøve – ingenting er mer slitsom enn å ligge våken om natta og ikke få sove, og i tillegg skal på jobb og fungere på jobben 100%, det går ei stund. Men ikke i lengden.

Følg meg ------------------>>>

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*