Sivert Krudtå 10. desember 2019
Del På

Idag deles fredprisen ut igjen, det er Etiopias statsminister Abiy Ahmed som får fredsprisen for 2019 – men nå begynner virkelig fredsprisen å få noen stygge riper i lakken, nemlig at fredsprisen brukes aktivt for å skjule og dekke over folkemord. To eksempler på dette er Aung San Suu Kyi og tidligere president i USA Barack Obama. Først nevnte er allerede i ankommet straffedomstolen i Haag hvor hun som Myanmar øverste sivile leder skal forsvare landet mot anklagelser om folkemord mot en minoritetsgruppe som kalles for rohingya – er en muslimsk minoritet i Myanmar.

Foto: Googlesøk

Selv om det er 28 år siden nå at Aung San Suu Kyi fikk nobelsfredspris, så har hun altså tatt på seg rollen for å dekke over massedrap mot sivile i Myanmar. Det må sies at det er den militæredelen av regimet i Myanmar som står på tiltalebenken, men Aung San Suu Kyi har resit frivillig til Haag for å forsvaret militæret sine overgrep og folkemord mot egen befolkning, så at Aung San Suu Kyi ikke vil komme tilbake igjen med den troverdighet og tyngde som før, blir det nå satt en siste spiker i kista for det håpet – mistet all troverdighet.

Når det gjelder Barack Obama, så kom fallhøyden rimelig kjapt etter han mottok fredsprisen – han kunne rett og slett ikke leve opp til forventningene. Han mottok fredsprisen kun etter noen måneder i presidentstolen, han hadde knapt fått satt seg ned før Thorbjørn Jagland tildelte han fredsprisen – så det var nok med litt flau smak i munnen at han tok i mot fredsprisen i det hele tatt. Obama trakk USA sine styrker mer eller mindre helt ut av Irak og Afghanistan, men så økte han kraftig henrettelser ved bruk av droner – ifølge organisasjoner som kartlegger dronebruken er det snakk om over 5000 mennesker og hvor av over 500 er uskyldige sivile ofre. Det er enorme tall. Når Obama avsluttet sine to perioder som president i USA, så var han den presidenten i USA som har vært lengst i krig noensinne – dette viser hvor galt det kan gå når man deler ut fredsprisen for èn inngått avtale og hvor vedkommende ikke har fått utrettet noe som helst, men at man håper at fredsprisen skal bidra til at vedkommende får utrettet noe, noe Obama overhode ikke fikk gjort – men dette regnes som folkemord og brudd på menneskerettighetene å bruke droner i krigføring.

Følg meg ------------------>>>

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*