Sivert Krudtå 8. september 2020
Del På

Idag startet rettssaken mot Laila Bertheussen i Oslo tingrett – i denne forbindelse har det dukket opp i VG at det sendt eposter til media som sier at andre står bak de kriminellehandlingene som Bertheussen er tiltalt for. Advokat John Christian Elden hevder hans klient og mannen var i USA på dette tidspunktet.

Foto: Sivert Krudtå ©

Spørsmålet er, kan ip-adressen som følger med når man sender en epost eller flere bevise hvor vedkommende befinner seg når epostene blir sendt ???

Jeg skal prøve å gi et svar på dette. De aller fleste privatpersoner bruker å logge på sin epostkonto, d.v.s man logger på nettstedet hvor epostserveren til epostkontoene ligger – ett godt eks er google. Man logger på nettstedet google med sin epostkonto og så går man på g-mail for å sende epost.

Men hva sier ipadressen som følger med i meldingshodet på eposten vedkommende som mottar eposten ? I praksis så sier ikke ip-adressen så mye, men….den vil evt fortelle politiet eller andre at eposten er sendt fra den og den epostserveren og med den og den epostadressen. Epostserveren er f.eks Google, men ipadressen sier ikke noe hvem som har sendt eposten eller hvor eposten er sendt fra, fordi vedkommende som sendte eposten sender fra en server på internett ( f.eks pålogget Google ), men ip-adressen sier ikke noe om hvor vedkommende sitter med sin pc, mac eller smarttelefon, fordi serveren beskytter vedkommende som sender eposten mot å bli sporet – serveren forteller f.eks politiet hvem serveren er og hvor serveren er plassert i verden, men serveren sier ikke noe om vedkommende som sender eposten.

Jeg kan ta ett annet eksempel også. Jeg har 2 epostkontoer, èn ligger på en server i USA og den andre ligger på en server i Russland. Si at jeg sitter i Trondheim på et hotell. Bruker mitt mobilebredbånd som jeg har med meg og logger meg på epostadressen min som ligger på en server i Russland – så skriver jeg en post og sender til en eller annen. Når da vedkommende som mottar eposten åpner meldingshodet i eposten som det heter, da får vedkommende en goddel info bl.a hva min epostadresse er og ip-adressen som serveren har hvor jeg har sendt eposten fra – men. Vedkommende får ikke vite ip-adressen på min pc eller ipad, fordi epostserveren som sender eposten for meg, ligger imellom min pc og den som mottar eposten. Og som kjent, alle epostservere har også brannmur, ergo så beskytter epostserveren avsenderen av epost mot å bli avslørt hvor man sitter osv osv ved å ikke utlevere adressen ( MAC-adressen som er adressen til harddisken på min pc ), ergo så kan hvem som helst sitte i Norge en eller annet sted, sende eposter som forteller vedkommende som mottar eposten at jeg sitter i Russland eller i USA når dem ser på ip-adressen i eposten. Så lett kan man maskere hvor i verden man egentlig sitter – ergo er ikke en ip-adresse bevis for noe som helst.

Følg meg ------------------>>>

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*