Sivert Krudtå 15. september 2020
Del På

De fleste av oss husker når direktøren på Stortinget innkalte til pressekonferanse den 01.09.2020 hvor hun fortalte at Stortinget hadde vært utsatt for et dataangrep over lengre tid og at hackerne hadde fått tak i eposter og annen informasjon. De store overskriftene i media lot ikke vente på seg, dem var jo bare så overrasket. Ikke jeg.

Foto: Sivert Krudtå ©

Allarmen i både mediene og på Stortinget burde gått allerede den 17.12.2011 – altså for snart 9 år siden. Den 17.12.2011 så slapp VG en video / intervju med 3 stortingspolitikere & 2 hackere. I dette intervjuet deltok Lise Christoffersen ( AP ). Overskriften og navnet på videoen er » Slik beskytter du deg mot hackere «.

Det som Lise Christoffersen fortalte burde fått både PST, E-tjenesten, Stortinget og regjeringen til å slått full allarm og stengt ned alt som heter nettverk på både stortinget og i regjeringskvartalet – hun sa rett ut at dem som stortingsrepresentanter har fått beskjed fra stortinget at når dem er ute på reise i bl.a utlandet, så skal dem bruke usikrede trådløsenettverk for å spare penger. Merk dere ordene, dette er faktisk en ordre fra ledelsen på vårt lands nasjonalforsamling – dem pålegger altså våre folkevalgte å bruke nettverk ute på reise i f.eks Kina, Russland, USA, osv osv osv å bruke trådløsenettverk som IKKE har passordbeskyttelse. Må si som hackerne sier, er å gå på gata med lommeboka utenpå buksa.

Så plutselig nesten 9 år senere blir altså datasystemet til Stortinget angrepet, tilfeldig er det neppe og det kan like godt være norske ungdommer eller en eller annen nordmann som har satt opp falskt nettverk som dem lurer folk innpå og så sniffet nettverket, vipps så er både epostkontoen, facebook-kontoene og passordene på avveie – av den enkle grunn at vår egen nasjonalforsamling ikke har snøring på hva dem driver med,- selv en norsk 13 åring forstår bedre enn dette.

Men nå i etterkant, så har det blitt mistenkelig stille om denne saken, selv våre medier som skal bedrive undersøkende journalistikk og ettergå slike saker som dette, holder helt kjeft – man skulle nesten tro at stortinget og regjeringen har gitt mediene forbud mot å ettergå saken – dette er datasikkerheten i Norge anno 2020, man kan bli mørkeredd av mindre, når man ser holdningen til datasikkerhet og beredskapen i dette landet.

Istedenfor å bli overrasket, så burde dette være ventet – jeg vil påstå at det nesten som ett mirakel å regne at dette ikke har skjedd før.

Følg meg ------------------>>>

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*